Χέρια καθαρά, Μικρόβια μακριά!


Το ξέρατε πως η 15η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών; Τα βρώμικα χέρια είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Μεταξύ των ευάλωτων ομάδων είναι οι άνθρωποι με καρκίνο, ενήλικοι και παιδιά. H MKO karkinaki λοιπόν, ξεκινάει μια ενημερωτική εκστρατεία στα μεγάλα νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης που αφορά αυτό: Χέρια καθαρά, Μικρόβια μακριά.
Την οπτική επικοινωνία (φυλλάδια, αφίσες, κονκάρδες, banner, infographics, εικόνες για τα social κ.ά.) επιμελήθηκε ένας από τους ποιο συμπαθητικούς γραφίστες της Ελλάδας, μην πω της Αγίας Παρασκευής, εγώ δηλαδή. Στις δύο εικόνες που ακολουθούν βλέπετε οπισθόφυλο και εξώφυλλο των δύο τετρασέλιδων εντύπων της καμπάνιας (έχω αφήσει να φαίνονται στις φωτό οι σταυροί κοπής καθώς και η γραμμή πίκμανσης, τι σας λέω τώρα).

• H σημαντική αυτή πρωτοβουλία της ΜΚΟ karkinaki υποστηρίζεται από το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων (CLEO) και από τη βιοφαρμακευτική εταιρία Bristol-Myers Squibb.
Ευχαριστώ την πρόεδρο του karkinaki κα Μένια Κουκουγιάννη για την -όπως πάντα- άψογη συνεργασία.


Η 15η Οκτωβρίου έχει οριστεί από το 2008 ως η Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών.
Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η κατανόηση ότι το πλύσιμο των χεριών είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο στην πρόληψη των λοιμώξεων που σχετίζονται με τη φροντίδα του ασθενή και την εξάπλωση των ανθεκτικών μικροβίων.

  1. Πότε θα πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας;
    Πριν τη προετοιμασία ενός γεύματος ή πριν το γεύμα.
    Πριν αγγίξουμε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα μας.
    Μετά τη χρήση της τουαλέτας.
    Αφού φυσήξετε τη μύτη σας, βήξετε ή φτερνιστείτε.
    Αφού αγγίξετε νοσοκομειακές επιφάνειες, όπως το τραπεζάκι του κρεβατιού, το πόμολο της πόρτας, κ.α.
    Πριν και μετά την αλλαγή επιθέματος και επιδέσμων
  2. Είναι όντως αποτελεσματική η υγιεινή των χεριών;
    Σύμφωνα με το CDC:
    Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι θα μπορούσε να αποτρέψει περίπου 3 στα 10 επεισόδια διαρροϊκής λοίμωξης και σχεδόν 1 στα 5 επεισόδια αναπνευστικής λοίμωξης, όπως η πνευμονία στα παιδιά, οι οποίες αποτελούν τις δύο κύριες αιτίες θανάτων παιδιών παγκοσμίως.
    Με το σωστό πλύσιμο των χεριών μπορούν να προληφθούν οι περισσότερες νοσοκομειακές λοιμώξεις οι οποίες οδηγούν σε παρατεταμένες νοσηλείες και μερικές φορές στο θάνατο.
  3. Με ποιους τρόπους μπορούμε να κάνουμε υγιεινή των χεριών;
    Οι τεχνικές είναι δύο:
    • με αλκοολούχο διάλυμα.
    • με σαπούνι και νερό

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Ανεξάρτητα από το ποιά τεχνική χρησιμοποιούμε, θα πρέπει να δίνουμε έμφαση στον καθαρισμό όλων των επιφανειών των χεριών μας, συμπεριλαμβανομένων των αντιχείρων, της περιοχής ανάμεσα στα δάκτυλα, των νυχιών και των παλαμών που είναι και οι περιοχές που συνήθως οι περισσότεροι αμελούν. Δείτε πως στο infographic που ακολουθεί:


Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published. Email and Name is required.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.