Ευρωπαϊκά Βραβεία Animation


Ευρωπαϊκά Βραβεία Animation: ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες

H κόκκινη χελώνα, Εγώ ο κολοκυθάκης ανάμεσα στις υποψήφιες / 8 Δεκεμβρίου η τελετή απονομής (Lille, Γαλλία)

Τα νέα Ευρωπαϊκά Βραβεία Animation Émile (www.animationawards.eu) ανοίγουν τις πόρτες τους σε όλες τις ταινίες animation, φιλοδοξώντας να γίνουν η ετήσια γιορτή του Ευρωπαϊκού animation σε όλες τις εκφάνσεις της (ταινίες μικρού μήκους, τηλεοπτικές σειρές και εκπομπές, διαφημιστικές ταινίες, ταινίες μεγάλου μήκους).

Mε πρόεδρο τον Peter Lord της Aardman Animations (Chicken Run, Wallace & Gromit, Shaun the Sheep), σε μια πρωτοβουλία του Γάλλου παραγωγού Didier Brunner (Το τρίο της Μπελβίλ, Τhe Secret of Kells), η ομάδα των βραβείων ανακοίνωσε τις 48 υποψήφιες ταινίες σε 16 κατηγορίες, μετά από έναν αριθμό-ρεκόρ 500 ταινιών (μικρού και μεγάλου μήκους animation) που υποβλήθηκαν από 40 Ευρωπαϊκές χώρες.

Οι υποψήφιες για Oscar ταινίες Η κόκκινη χελώνα (The Red Turtle, Michael Dudok de Wit) και Εγώ ο Κολοκυθάκης (My Life as a Zucchini, Claude Barras) επιβεβαίωσαν και στα βραβεία Émile την δυναμική τους, κερδίζοντας η καθεμία από 3 υποψηφιότητες. Υποψηφιότητες για καλύτερη ταινία, character animation και storyboard για την Κόκκινη Χελώνα, ενώ το Εγώ ο Κολοκυθάκης διαγωνίζεται επίσης για καλύτερη ταινία, σενάριο και μουσική επένδυση.

Υποψήφιες επίσης η αυτοβιογραφική ταινία για τον πασίγνωστο Βρετανό συγγραφέα παιδικών βιβλίων Raymond Briggs, με τίτλο Ethel and Ernest (3 υποψηφιότητες), η γαλλική ταινία Στην Κορυφή του κόσμου (Rémi Chayé, 3 υποψηφιότητες) ενώ η ισπανική ταινία μεγάλου μήκους, και βραβευμένη με το βραβείο Goya Ψυχοναύτες (Psiconautas: The Forgotten Children, P. Rivero & A. Vázquez) διαγωνίζεται στις κατηγορίες storyboard και σχεδιασμού χαρακτήρων.

Στις ταινίες μικρού μήκους, ταινίες από την Ρωσία (Among the Black Waves, Ana Budanova), την Γαλλία (Chulyen, a crow’s tale Cerise, Lopez & Agnès Patron) και την Σουηδία (The Burden, Niki Lindroth von Bahr) διαγωνίζονται στα βραβεία. Στην προκριματική φάση των βραβείων και στην ίδια κατηγορία συμμετείχαν και 3 ελληνικές ταινίες animation μικρού μήκους (Aenigma των Αντώνη Ντούσια & Άρη Φατούρου, η ταινία Ethnophobia του Γιάννη Ζιόγκα, και Aurelia των Χρήστου Μπουραντά και Κρέοντα Κρυωνά), ένα μικρό ρεκόρ συμμετοχής για την Ελλάδα.

Τιμητική διάκριση και το βραβείο Lotte Reiniger για την συνολική του προσφορά στο χώρο του animation θα απονεμηθεί στον Richard Williams, 2 φορές βραβευμένο με Oscar, και δημιουργό του Roger Rabbit στην ομώνυμη ταινία του Steven Spielberg.

Εκ μέρους της Ελλάδας, η Μαρία Ανεστοπούλου, διευθύντρια του AnimaSyros -Διεθνές φεστιβάλ animation+ Αγορά ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής των βραβείων (ταινίες μεγάλου μήκους), ενώ ο Βασίλης Κρουστάλλης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Be there! Corfu Animation Festival συντονίζει την ελληνική προσπάθεια ως πρέσβης των βραβείων Émile στην Ελλάδα.

Όλα τα μέλη των Ευρωπαϊκών Βραβείων Animation θα ψηφίσουν πλέον τον τελικό νικητή για τις 16 κατηγορίες των βραβείων ως και τις 30 Νοεμβρίου.

Η τελετή απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων Animation Émile θα λάβει χώρα την Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου 2017 στη Λιλ της Γαλλίας (Lille, Nouveau Siècle).

Δείτε το βίντεο ανακοίνωσης των υποψηφιοτήτων από τον πρόεδρο των Ευρωπαϊκών βραβείων animation, Peter Lord.

Δείτε τον πλήρη κατάλογο των υποψηφιοτήτων.


    Αφήστε μια απάντηση

    Your email address will not be published. Email and Name is required.

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.