Τα 4 εργαστήρια του 4ου Graphic Stories Cyprus


Της Αγγελικής ΜΚ Αθανασιάδη // @aggeliki.mk

Γραφιστορίες | Τα 4 εργαστήρια του 4ου Graphic Stories Cyprus

Από την κατασκευή ενός αλφάβητου με cartoons μέχρι τη δημιουργία ενός πλήρους κόμικς και από τη δημιουργία ιστοσελίδων για το διαδίκτυο μέχρι την εικονογράφηση με τη χρήση παραδοσιακών, αλλά και ηλεκτρονικών μεθόδων περιλαμβάνει η θεματολογία των εργαστηρίων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του 4ου Συνεδρίου Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας, Graphic Stories Cyprus.

1. Ο Rob Snow υπήρξε ένας παραδοσιακός καλλιτέχνης για πολλά χρόνια, όντας γεννημένος πριν από την εποχή των προσωπικών υπολογιστών, ενώ πάντα είχε το πάθος όχι μόνο να χρησιμοποιεί το μολύβι για τα έργα του, αλλά και να απολαμβάνει την ξυλώδη αίσθηση και το άρωμα του, πριν ξεκινήσει τη διαδικασία της δημιουργίας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο ίδιος “ένα πράγμα που έχω μάθει όλα αυτά τα χρόνια μέσα από αυτή την αφοσίωση σε ένα από τα απλούστερα, αλλά πιο ισχυρά καλλιτεχνικά εργαλεία, είναι ότι αν δεν προχωρήσετε να κατακτήσετε το σπουδαίο αυτό εργαλείο, θα διαπιστώσετε ότι σε πολλές δημιουργικές αποστολές θα υπολείπεστε των απαραίτητων ικανοτήτων”. Το φετινό εργαστήριο με καθοδηγητή τον Rob Snow και τίτλο “Χαρτιά, Μολύβια και Πίξελς” αποτελεί μια επέκταση εκείνου του προηγούμενου έτους, διερευνώντας μια μέθοδο με την οποία μπορεί να δημιουργηθεί ένα γρήγορο και εύκολο σχέδιο χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους σχεδίασης, σύνθεσης και μορφής και στη συνέχεια μεταφέροντας το στον υπολογιστή. Χρησιμοποιώντας το Photoshop και επιλεγμένες βούρτσες, οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη μορφή ενός έργου τέχνης, σε τόσο καλό και προχωρημένο επίπεδο σαν να ήταν ζωγραφισμένο στο χέρι.
Περισσότερες πληροφορίες: www.graphicstoriescyprus.com/rob-snow-gr

2. Νίκος Γαζετάς
Σχεδιασμός Ιστοσελίδων με τη χρήση του InDesign
Η εύκολη μετάβαση από τα έντυπα στο ΔιαδίκτυοΤο InDesign είναι ένα πρόγραμμα γνωστό σε όλους, στον χώρο της γραφιστικής, σαν ένα καταπληκτικό εργαλείο σχεδιασμού εντύπων και σελιδοποίησης. Η εξέλιξή του όμως τα τελευταία χρόνια μας επιτρέπει να το χρησιμοποιήσουμε και σαν εργαλείο σχεδιασμού ιστοσελίδων. Μέσα από το πρόγραμμα μπορούμε να δημιουργήσουμε προσχέδια τα οποία μας επιτρέπουν να δείξουμε στον πελάτη ή στον συνεργάτη προγραμματιστή πως θέλουμε να είναι το τελικό αποτέλεσμα της ιστοσελίδας που σχεδιάζουμε. Στο workshop αυτό θα δούμε πως θα χρησιμοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητες του προγράμματος καθώς και να μάθουμε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εργαλεία και panels όπως το liquid layout, animation, multiple object states, buttons, κ.α. Επίσης θα δούμε με ποιο τρόπο θα δημιουργήσουμε wireframes για την ιστοσελίδα μας καθώς και prototypes που θα δείχνουν με ποιο τρόπο θα λειτουργεί αυτή. Το workshop απευθύνεται σε σχεδιαστές που έχουν λειτουργική γνώση του προγράμματος και θέλουν να επεκτείνουν τις γνώσεις τους και στον τομέα του σχεδιασμού ιστοσελίδων με τη χρήση του InDesign Ο συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν μαζί τους φορητό υπολογιστή με εγκατεστημένη όσο το δυνατόν νεώτερη έκδοση του InDesign, έτσι ώστε να μπορεί να γίνεται η εξάσκηση και εφαρμογή των τεχνικών που θα διδαχθούν, απ’ ευθείας κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου.
Περισσότερες πληροφορίες: www.graphicstoriescyprus.com/nikos-gazetas-gr

3. Ο Τάσος Αναστασιάδης, Επίκουρος Καθηγητής και Αντιπρόεδρος του Τμήματος Τεχνών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και ο Μάνος Γκανάς, μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κόμικ, σεναριογράφος και εκδότης, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με το Graphic Stories Cyprus, θα πραγματοποιήσουν ένα διήμερο εργαστήρι ταξιδεύοντας μας στον μαγικό κόσμο των κόμιξ! Κόμιξ όπως διαβάζαμε όταν ήμασταν παιδιά αλλά και underground! O Μάνος θα διδάξει την τέχνη του σεναρίου και ο Τάσος την τέχνη του σχεδίου κόμιξ. Θα παρουσιάσουν έργα τους και θα μιλήσουν για τις βιωματικές τους εμπειρίες όσον αφορά τα κόμιξ και πως ο κάθε ένας τους εξελίχθηκε μέσα από την πολύχρονη επαφή τους με το αντικείμενο. Στο εργαστήρι θα γίνει μια γενική ανασκόπηση για το πως ξεκινά η δημιουργία ιστοριών κόμιξ, από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την τελική εκτέλεση και την εκτύπωση. Μέσα από αυτό το εργαστήρι οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν την δική τους ιστορία κόμιξ.
Περισσότερες πληροφορίες: www.graphicstoriescyprus.com/comic-gr

4. Τέλος, το παιδικό εργαστήρι του Graphic Stories Cyprus θα έχει ως θέμα του τη γραφή η οποία από αρχαιοτήτων χρόνων γίνεται τρόπος γραφιστικής επικοινωνίας, αποκτά μορφή και γίνεται τρόπος έκφρασης. Το κάθε γράμμα κουβαλά τον δικό του χαρακτήρα και αποκτά προσωπικότητα, γίνεται μέρος ενός ευρύτερου συνόλου «της λέξης» και μαζί φτιάχνουν μια μικρή κοινωνία με δομή, την «πρόταση» όπου πέραν του ηχητικού μηνύματος μεταφέρουν και το οπτικό ερέθισμα το οποίο φωτογραφίζεται σαν εικόνα από το μυαλό για να επικοινωνήσει ακόμη πιο άμεσα στο υποσυνείδητο του αναγνώστη, ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Η Παναγιώτα Μιχαήλ, γραφίστρια και εικονογράφος, θα καθοδηγήσει τα παιδιά στο να δημιουργήσουν το δικό τους αλφάβητο με χαρακτήρες cartoons το οποίο θα προσαρμόσουν σε θεματολογία δικής τους επιλογής. Τα παιδιά καλούνται να δώσουν μορφή cartoons στα γράμματα – χαρακτήρες τους μέσα από την τεχνική του ανθρωπομορφισμού και να αποδώσουν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ίδιου του γράμματος μέσα από την εικόνα που θα δημιουργήσουν και την τελική μορφή την οποία θα αποδώσουν μέσα από γραμμές, χρώματα και σχήματα.
Περισσότερες πληροφορίες: www.graphicstoriescyprus.com/pan-gr

Κόστος εργαστηρίων: Ενηλίκων: 50ευρώ early bird μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου | 60ευρώ κανονική τιμή μέχρι τις 10 Μαρτίου.
Παιδικό: 10ευρώ – για γκρουπ σχολείων υπάρχει έκπτωση 20%
Kρατήσεις θέσεων μέσω της ιστοσελίδας: www.graphicstoriescyprus.com/ticket

Περισσότερες γραφιστορίες στο blog makad.cy

*Visual Designer / Columnist / Founder and Creative Director of Graphic Stories Cyprus
Η Αγγελική ΜΚ Αθανασιάδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Από το 2009 ζει κι εργάζεται στην Κύπρο. Έχει σπουδάσει γραφιστική στον ΑΚΤΟ, Αθήνα – Ελλάδα, έχοντας αποκτήσει ένα ισχυρό υπόβαθρο στην έντυπη και ψηφιακή επικοινωνία και τη διαφήμιση. Πιστεύει στην αποτελεσματικότητα της ομαδικής εργασίας και στην προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη μέσω της συνεχούς εκπαίδευσης. Ολοκλήρωσε ένα τριετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Interior Design μαζί με ένα ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Κοινότητας Σχεδιαστών Οπτικής Επικοινωνίας VCDC – “Visual Communication Designers’ Club”.
Από τον Ιούλιο του 2014 διατηρεί την τακτική στήλη “Γραφιστορίες” στο πολιτιστικό έντυπο “Παράθυρο” της Κυπριακής εφημερίδας “Πολίτης”, με θέμα τη Γραφιστική και την Οπτική Επικοινωνία. Τα άρθρα επίσης φιλοξενούνται στο blog makad.cy . Της αρέσει να μοιράζεται το πάθος και τις γνώσεις της για το design και είναι πάντα πρόθυμη να προσφέρει στην κοινότητα.
Η Αγγελική είναι Ιδρύτρια και Creative Director της Συνάντησης Σχεδιαστών Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου, “Graphic Stories Cyprus”, ένα Συνέδριο με στόχο τη μετάδοση γνώσεων και εξειδικευμένης τεχνικής κατάρτισης καθώς και τη διερεύνηση των σύγχρονων τάσεων του graphic design.


Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published. Email and Name is required.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.