Οι Δέκα Εντολές της Τυπογραφίας


της Αγγελικής ΜΚ Αθανασιάδη // @aggeliki.mk

  • Βιβλίο: Οι Δέκα Εντολές της Τυπογραφίας/Αιρετική Τυπογραφία («The Ten Commandments of Typography/Type Heresy: Breaking the Ten Commandments of Typography»)
    Συγγραφέας: Paul Felton

Αφήνοντας πίσω το Πάσχα, πάντα έρχονται στο νου μου ορισμένα από τα κλισέ των ημερών αυτών. Χαρακτηριστικότερο όλων είναι η περίφημη τηλεοπτική σειρά του Franco Zeffirelli «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ», αλλά και άλλες σε αυτό το ύφος ή με παρόμοια θεματολογία όπως «Πέτρος και Παύλος», ο «Βαραββάς» και φυσικά «Οι δέκα εντολές». Ενώ οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν καλά το περιεχόμενο των δέκα εντολών, που σύμφωνα με την παράδοση, έδωσε ο Θεός στον Μωυσή, εμείς οι γραφίστες έχουμε το δικό μας εγχειρίδιο αναφοράς, εντολών και κανόνων σε σχέση με τι άλλο; την τυπογραφία! Πρόκειται για ένα πραγματικά εμπνευσμένο και χιουμοριστικό βιβλίο του Paul Felton με θέμα όχι μόνο τους κανόνες της τυπογραφίας και την εφαρμογή τους αλλά και το πώς αυτοί οι κανόνες, που παρουσιάζονται με μοναδική μαεστρία από τον συγγραφέα, μπορούν να αγνοηθούν χωρίς να βλάψουν την ευκολία ανάγνωσης και την καθαρότητα του κειμένου.

Χαρακτηριστική του ύφους του βιβλίου και της χιουμοριστικής διάθεσης του συγγραφέα είναι η εισαγωγή του: «Στην αρχή ο Θεός έπλασε τα τυπογραφικά στοιχεία. Το σύμπαν ήταν άμορφο και ανοικοδόμητο και σκοτάδι κάλυπτε την ευκολία ανάγνωσης. Τότε ο Θεός είπε: “Ας δημιουργηθούν δέκα κανόνες που θα καθορίζουν τη χρήση της τυπογραφίας”, και γεννήθηκε η μορφή, η οργάνωση και η ευκολία ανάγνωσης και διαπίστωσε ο Θεός ότι αυτό ήταν καλό. Η τυπογραφία όμως δε θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς τον άνθρωπο και έτσι ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο. Από τη φυλή των ανθρώπων επέλεξε δώδεκα από τους πιο άξιους ως μαθητές Του και τους ανέθεσε να σπείρουν τις εντολές της τυπογραφίας και στους υπόλοιπους ανθρώπους. Στη συνέχεια ο Κύριος μίλησε στους μαθητές Του και τους έδωσε τις δέκα εντολές, τις οποίες θα πρέπει να σέβεται και να υπακούει ο κάθε σχεδιαστής, προκειμένου να γίνει δεκτός στον Παράδεισο της τυπογραφίας. Οι εντολές αυτές βοήθησαν τους σχεδιαστές να δημιουργήσουν ατελείωτο αριθμό όμορφων έργων και έγιναν γνωστές ως Οι Δέκα Εντολές της Τυπογραφίας.»

Οι κανόνες αυτοί, που παρουσιάζονται ως θεόσταλτες εντολές στο βιβλίο, είναι λίγο έως πολύ, γνωστές στους περισσότερους σχεδιαστές. Χρησιμοποιήστε όχι περισσότερες από τρεις γραμματοσειρές ανά σελίδα. Κάνετε τους τίτλους μεγάλους και τοποθετείστε τους στο πάνω μέρος της σελίδας. Το μέγεθος των τυπογραφικών στοιχείων στο σώμα του κειμένου πρέπει να είναι μεταξύ 8στ-11στ. Η γραμματοσειρά που χρησιμοποιείτε θα πρέπει να είναι πάντα ευανάγνωστη. Το kerning θα πρέπει να εξισώνει το διάστημα μεταξύ των γραμμάτων. Όταν δίνετε έμφαση στα στοιχεία ενός κειμένου, να το κάνετε διακριτικά. Μην χρησιμοποιείτε όλο κεφαλαία για ένα κείμενο. Ευθυγραμμίστε  τις λέξεις και τα στοιχεία του κειμένου σε ένα πλέγμα. Η αριστερά στοίχιση κειμένου είναι ευκολότερη στην ανάγνωση. Οι γραμμές του κειμένου δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλες ή πολύ μικρές.

Βέβαια, αγοράζοντας κάποιος το βιβλίο και γυρίζοντας το από την πίσω μεριά μπορεί να διαπιστώσει την διπλή του υπόσταση με τις αναφορές του συγγραφέα στην λεγόμενη «Αιρετική Τυπογραφία» και τους αντίστοιχους σχεδιαστές, που παρακάμπτοντας τις εντολές και τους κανόνες κατάφεραν να δημιουργήσουν τάξη μέσα από το χάος. Το καταπληκτικό αυτό βιβλίο του Paul Felton με τίτλο «The Ten Commandments of Typography/Type Heresy: Breaking the Ten Commandments of Typography», που πραγματικά αξίζει να έχει ένας σχεδιαστής στη συλλογή του, είχε κυκλοφορήσει παλαιότερα μεταφρασμένο και στα Ελληνικά από τις εκδόσεις dartbooks.

 

*Visual Designer / Columnist / Founder and Creative Director of Graphic Stories Cyprus
Η Αγγελική ΜΚ Αθανασιάδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Από το 2009 ζει κι εργάζεται στην Κύπρο. Έχει σπουδάσει γραφιστική στον ΑΚΤΟ, Αθήνα – Ελλάδα, έχοντας αποκτήσει ένα ισχυρό υπόβαθρο στην έντυπη και ψηφιακή επικοινωνία και τη διαφήμιση. Πιστεύει στην αποτελεσματικότητα της ομαδικής εργασίας και στην προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη μέσω της συνεχούς εκπαίδευσης. Ολοκλήρωσε ένα τριετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Interior Design μαζί με ένα ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Κοινότητας Σχεδιαστών Οπτικής Επικοινωνίας VCDC – “Visual Communication Designers’ Club”.
Από τον Ιούλιο του 2014 διατηρεί την τακτική στήλη “Γραφιστορίες” στο πολιτιστικό έντυπο “Παράθυρο” της Κυπριακής εφημερίδας “Πολίτης”, με θέμα τη Γραφιστική και την Οπτική Επικοινωνία. Τα άρθρα επίσης φιλοξενούνται στο blog makad.cy . Της αρέσει να μοιράζεται το πάθος και τις γνώσεις της για το design και είναι πάντα πρόθυμη να προσφέρει στην κοινότητα.
Η Αγγελική είναι Ιδρύτρια και Creative Director της Συνάντησης Σχεδιαστών Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου, “Graphic Stories Cyprus”, ένα Συνέδριο με στόχο τη μετάδοση γνώσεων και εξειδικευμένης τεχνικής κατάρτισης καθώς και τη διερεύνηση των σύγχρονων τάσεων του graphic design.


    Αφήστε μια απάντηση

    Your email address will not be published. Email and Name is required.

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.