Η απίστευτη περιπέτεια του Χουάν (8)


του Γεώργιου Φράγκου

Ο Φραντσέσκο δεν πολυκατάλαβε τι ακριβώς ήθελε να του πει ο μικρός αλλά όταν είδε και τον Κακάο να συμφωνεί με ένα γάβγισμα για το ορθό των λόγων του αφεντικού, κατένευσε. Παρακάλεσε από μέσα του τον Θεό να τον οδηγήσει μια ώρα αρχύτερα στην εκκλησία του Πατέρα Τζιοβάνι ή όπως αλλιώς έλεγαν αυτόν τον συμπατριώτη του αφού πλέον αμφέβαλλε σοβαρά για το αν οι άνθρωποι του Σαν Πέδρο ενδιαφερόντουσαν για το αν είχαν ιερέα και αν είχαν καταλάβει από που καταγόταν αυτός ο ιερέας.
Ο Χουάν τσούλησε για ακόμα μια φορά αργά το καρότσι του και είπε στον Φραντσέσκο.
«Ξέρετε πάνω σε αυτό θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι».
«Πάνω σε ποιο;» Τον ρώτησε γεμάτος απορία ο Φραντσέσκο που δεν ήξερε αν η ερώτηση αφορούσε τον μυστήριο δρόμο με τις τρεις λωρίδες σε έναν τόπο χωρίς ίχνος αυτοκίνητων ή αν η ερώτηση θα σχετιζόταν με τις καρυδιές Ορινούκα ή αν είχε να κάνει για τον λόγο που βρισκόταν στο Σαν Πέδρο.
«Για το πλοιάριο του νότου». Ο Φραντσέσκο έξυσε το κεφάλι του με ένα αίσθημα απελπισίας αφού για ακόμα μια φορά δεν μπορούσε να παρακολουθήσει τη συζήτηση.
«Ρώτα με ό,τι θέλεις» ξεστόμισε θαρραλέα, περιμένοντας το αναπάντεχο.
«Γιατί διαλέξατε το Σαν Πέδρο να ξεκινήσετε το ταξίδι σας στον Αμαζόνιο;»
Ο Φραντσέσκο έδειξε να σκέφτεται την ερώτηση του μικρού ενώ την ίδια στιγμή είδε πίσω από τα ψηλά δέντρα κάτι σαν καμπαναριό.
«Πόσες εκκλησίες να έχει το Σαν Πέδρο;» αναρωτήθηκε αστραπιαία και υπολόγισε πως η απόσταση δεν θα πρέπει να ήταν παραπάνω από ένα χιλιόμετρο. Μόλις οι σκέψεις αυτές πέρασαν μέσα από το μυαλό του είδε τον Χουάν να έχει παρατήσει πάλι το καρότσι του, περιμένοντας με αγωνία την απάντηση του. Ο Φραντσέσκο σούφρωσε τα χείλη του και αποφάσισε να δώσει την απάντηση που περίμενε ο μικρός.
«Μα φίλε μου η πόλη σου είναι η μοναδική της Σαβαρτίδ που βρίσκετε πάνω στον δρόμο του Ρίο Νέγκρο για τον νότο και είναι η μοναδική σε αυτήν τη διασταύρωση των συνόρων των τριών χωρών. Από εδώ μόνο μπορώ να ταξιδέψω για να φτάσω στο Σαο Γκαμπριέλ ντα Κατσοέιρα (ο Άγιος Γκάμπριελ του Καταρράκτη) και από εκεί να συνεχίσω με ένα μεγαλύτερο πλοίο για να διασχίσω όλον τον Ριο Νέγκρο ώστε να φτάσω στον Αμαζόνιο!»
«Αυτό ακούγεται καταπληκτικό. Όμως συγχωρέστε με πάλι για την ερώτηση σενιόρ. Γιατί θέλετε να κάνετε όλο αυτό το ταξίδι;»
«Δείχνει να σε ενδιαφέρει πολύ το ταξίδι μου μικρέ. Γιατί;» ρώτησε τον Χουάν ενώ κοίταζε λοξά το καμπαναριό της εκκλησίας που παρέμενε ακριβώς στην ίδια απόσταση με πριν.
«Ο χρόνος σε σχέση με την απόσταση στο Σαν Πέδρο είναι σίγουρα σχετικός» σκέφτηκε ο Φραντσέσκο που ένιωθε πως ο ήλιος είχε καθίσει πάνω στους ώμους του και τον λύγιζε λίγο λίγο.
«Ξέρετε το όνειρο μου»… Ένα ξαφνικό τρελό χοροπηδητό του Κακάο δίπλα στα πόδια του διέκοψε και τράβηξε την προσοχή του Χουάν που προσπαθούσε να καταλάβει τι συμβαίνει στον σκύλο του που πήδαγε κατακόρυφα ενώ συγχρόνως γάβγιζε χαρούμενος. Κοίταξε βιαστικά γύρω του και είδε από τον παράλληλο δρόμο της εκκλησίας προς τον νότο να πλησιάζουν, περπατώντας μαζί, ο Ζαπάτο με τον Πατέρα Τζιοβάνι. Έδειχναν να συζητάνε σε έντονο ύφος λες και είχαν μια πολύ μεγάλη και έντονη διαφωνία για ένα ζήτημα που αφορούσε και τους δυο. Ο Κακάο αντίθετα είχε εκστασιαστεί καθώς πλησιάζαν οι δυο τους αφού ήξερε καλά πως ο συνδυασμός του Ζαπάτο με το πρώην αφεντικό του αναλογούσε σε τουλάχιστον τρία Camu Camu.
«Τι έχει ο σκύλος σου;» ρώτησε ο Φραντσέσκο που όσο περνούσε η ώρα και πλησίαζαν οι δυο άγνωστοι ο σκύλος έτρεχε σαν δαιμονισμένος γύρω από τα πόδια τους. Ο Χουάν κοίταξε με την σειρά του τον σεληνιασμένο Κακάο και σούφρωσε τα χείλη του.
«Ε, Χουάν καλημέρα, τι έχει ο Κακάο; Πόσες μέρες έχεις να του δώσεις μούρα;»
«Σενιόρ Τζιοβάνι δεν έχει μια ώρα που έφαγε ένα ενώ και το πρωί που ξυπνήσαμε του έδωσε η Μπλάνκα δυο».
«Σαν να λέμε ότι δεν έχει φάει ακόμα την ημερήσια δόση του».
«Ξέρω και εγώ Σενιόρ Τζιοβάνι. Τον ξέρετε τον Κακάο, για τα μούρα μπορεί να γκρεμίσει ολόκληρο σπίτι».
«Ξέρω, μου έχει πει ο πατέρα σου την ιστορία».
«Ναι, ακόμα προσπαθεί να βρει μια πόρτα που να ταιριάζει για την αποθήκη Σενιόρ».
Ο ιερέας γέλασε καθώς έβλεπε το απελπισμένο ύφος του Χουάν που δεν μπορούσε να τιθασεύσει τον σκύλο του.
«Αυτός είναι ο ιερέας που ψάχνουμε;» ρώτησε δειλά ο Φραντσέσκο που όλη αυτήν την ώρα παρατηρούσε τους δυο ανθρώπους που ανηφόριζαν νωχελικά τον δρόμο. Ο ιερέας πλησίασε κοντά τους και η πρώτη του δουλειά ήταν να δώσει ένα Camu Camu στον Κακάο, αμέσως μετά χαιρέτησε με ένα νεύμα του κεφαλιού του τον ξένο που στεκόταν δίπλα στον Χουάν παντελώς αποπροσανατολισμένος.
«Ο Σενιόρ Τζιοβάνι είναι αυτός που πηγαίναμε να βρούμε, είναι αυτός που συνέχεια μας μιλάει για το τι έκανε πριν πολλά πολλά χρόνια ο υιός του Θεού σε κάποιο μακρινό μέρος και ότι είναι και αυτός Θεός σαν τον Πατέρα του. Λογικό μου φαίνεται αυτό αλλά αν υπάρχουν δυο Θεοί πως είναι ένας; Μας μιλάει ακόμα και για το Άγιο Πνεύμα που είναι ναι μεν διαφορετικό αλλά ίδιο και …»
«Άσε Χουάν, κατάλαβε ο κύριος τι θέλεις πεις» επενέβη ο Πατέρας Τζιοβάνι απελπισμένος αφού η μικρή εικόνα που μόλις είχε λάβει ο ξένος για την εκκλησία και την κατήχηση που γινόταν στο Σαν Πέδρο δεν ήταν και η καλύτερη.
«Είμαι ο ιερέας της ενορίας του Σαν Πέδρο. Οι ενορίτες μου με προσφωνούν -κάποιες φορές- Πατέρα Τζιοβάνι» του είπε σχεδόν εξομολογητικά αφού στα αυτιά του ηχούσαν ακόμα οι ανοησίες του Χουάν.

Συνεχίζεται…

* Ο Γεώργιος Φράγκος γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα. Σπούδασε οδοντοτεχνίτης όπου μέχρι και σήμερα συνεχίζει να ασκεί το επάγγελμα. Για ένα διάστημα βρέθηκε να αρθρογραφεί στην εφημερίδα press4all ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες Athens Voice, Lifo και Βήμα. Διηγήματά του επίσης έχουν δημοσιευθεί στο ηλεκτρονικό περιοδικό The Machine και Anemos Magazine.
Το βιβλίο του «Ο Άνθρωπος που Έχασε το Είδωλο του» έχει βραβευθεί με έπαινο από τον λογοτεχνικό διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών και το διήγημα του «Πόλεμος στην Πορτοκαλί Πόλη» έχει λάβει το πέμπτο βραβείο στον λογοτεχνικό διαγωνισμό της Κοβεντάρειου βιβλιοθήκης.
Από το 2000 που ασχολείται με την συγγραφή έχει γράψει αρκετά μυθιστορήματα και διηγήματα.

Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook.


    One thought on “Η απίστευτη περιπέτεια του Χουάν (8)

    Αφήστε μια απάντηση

    Your email address will not be published. Email and Name is required.

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.