Βe there! Corfu Animation Festival


Βe there! Corfu Animation Festival: Re-Boot! στην Κέρκυρα
Κλείνει την 6η του χρονιά το
Be there! Corfu Animation Festival, το διεθνές διαγωνιστικό φεστιβάλ animation στο νησί των Φαιάκων. 29 Μαρτίου -2 Απριλίου 2017, περίπου 200 ταινίες στο σύνολό τους από 38 χώρες θα προβληθούν στα τέσσερα(4) διαγωνιστικά του τμήματα.

Τo Be there! Corfu Animation Festival γεννήθηκε το 2011, με στόχο να αναδείξει την τέχνη του animation ως μια δραστηριότητα που ανήκει σε μικρούς και μεγάλους, να μιλήσει για τον συνδυασμό καινοτομίας και παράδοσης στις νέες τεχνικές και υπολογιστές, και κυρίως να πει ότι οι ανεξάρτητοι (και οι Έλληνες δημιουργοί) animation έχουν τον δικό τους χώρο και ξέρουν να πρωτοπορούν. Στην πορεία έχει συνεργαστεί και φέρει στην Κέρκυρα ονόματα του Ευρωπαϊκού animation που έχουν αφήσει το δικό τους στίγμα στον χώρο, από το παράξενο σύμπαν με κούκλες του Τσέχου Jiri Barta (το 2011) ως την γαλλική φινέτσα της εταιρείας ταινιών Sacrebleu και τον Ron Dyens (2015), ενώ το λογότυπό του είναι μια δημιουργία του Έλληνα βραβευμένου δημιουργού κόμικς Τόμεκ.

Στο φετινό του πρόγραμμα, το φεστιβάλ της Κέρκυρας φιλοξενεί την υποψήφια για Όσκαρ ταινία Η Τυφλή Βάισα (Blind Vaysha, NFB / Καναδάς) του Theo Ushev, η ιστορία μας κοπέλας που βλέπει το παρελθόν και το μέλλον, αλλά ποτέ το παρόν. Ο Ερίκ Σατί έχει την τιμητική του στην ταινία Saties Parade του Ιάπωνα Koji Yamamura, ενώ ο Σαίξπηρ και ο συγκλονιστικός του Οθέλλος αποκτά νέα ερμηνεία στην ταινία Neck & Neck των Shaun Clark & Kim Noce (Ην. Βασίλειο).

4 ταινίες μεγάλου μήκους animation προβάλλονται στην Κέρκυρα κατά τη διάρκεια του φετινού Be There! Corfu Animation Festival. Σε πανελλήνια πρεμιέρα, η ταινία Μπάρκλεϊ του LiWei Chiu (Ταϊβάν) διηγείται την ιστορία ενός παιδιού σε μια πολιτεία ζώων που ο ανθρώπινος κύριός τους επικαλείται ψεύτικες μαγικές ιδιότητες για να κυριαρχήσει. Η Ισπανική ταινία Ψυχοναύτες των Pedro Rivero & Alberto Vazquez , βραβευμένη με το φετινό βραβείο Goya, είναι μια περιπλάνηση ενηλίκων σε έναν κόσμο Αποκάλυψης, ενώ η γαλλική ταινία Άνταμα (Simon Rouby) για ένα 12χρονο παιδί από την Αφρική στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και μια δεύτερη ισπανική ταινία με κούκλες για τον διάσημο ληστή Κουκουράτσα (Juan Alonso & Hector Pisa) συμπληρώνουν το πρόγραμμα.

Το Be there! επιλέγει συνειδητά ταινίες που σχετίζονται με την σύγχρονη πραγματικότητα, καθώς πιστεύει πώς η τέχνη δεν είναι ποτέ αποκομμένη από την ζωή.

Η πραγματικότητα των προσφύγων εμπνέει ταινίες όπως το Πρόσφυγας (Ayhan Ünlü, Τουρκία), ενώ οι πρωτοπόροι κινηματογραφιστές των Βαλκανίων αδελφοί Μανάκη αποτελούν το θέμα της ταινίας Μέρι: Ταξίδι με επιστροφή του Zharko Ivanov (ΠΓΔΜ, 2015).

Βέβαια δεν λείπουν και οι Έλληνες δημιουργοί. Ο διακεκριμένος Έλληνας δημιουργός και φίλος του φεστιβάλ Παναγιώτης Ράππας (Ένα δέντρο μια φορά) συμμετέχει με την νέα του ταινία Δημιουργώντας τον Ορφέα, ενώ στο διαγωνιστικό τμήμα οι Χρήστος Μπουραντάς (Aurelia), Άγγελος Παπαντωνίου (Mrs. Metro), Joan Zhonga (Εθνοφοβία) και Νίκος Ραδαίος (Vitatio) ανατέμνουν την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Παρουσίες όπως της Κλεοπάτρας Κοραή (Stretching the Boundaries) ή, αλλά και φοιτητικές ταινίες από το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιόνιου Παν/μίου (Im not a number, Άννα Κοκκίνου, Μήνας του μέλιτος, Μάγδα Κανδυλιάρη) και το ΤΕΙ Γραφιστικής Αθηνών (Lunacy, Μιχάλης Βαζίκας) συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Χαρακτηριστικό του Be there! ότι συνεχώς ανακαλύπτει νέους ορίζοντες και δημιουργούς. Όπως η φετινή δημιουργός της αφίσας του, η ταλαντούχος Lucija Mrzljak από την Κροατία, που έχει επιμεληθεί το θέμα του συνδυασμού του νέου και του παλιού, της εικόνας και της κίνησης, στην αφίσα του φεστιβάλ.

Το Be there! δεν σταματά στο φεστιβάλ. Μόλις τον προηγούμενο Φεβρουάριο μαζί με τον Έλληνα δημουργό animation Άγγελο Ροδιτάκη βρέθηκε στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπλίου για προβολές και εκπαιδευτικό σεμινάριο, ενώ μεγάλο σχέδιό του η παραγωγή (μαζί με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας) μιας ταινίας μυθοπλασίας για την Κέρκυρα, με σκηνοθέτρια την Έφη Παππά.

Η Κέρκυρα ήταν πάντα σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών και το Be there! επιδιώκει με την τέχνη του animation που συνδυάζει ανάμεσα σε άλλα εικόνα, κίνηση, μουσική, σενάριο, να καταστήσει ακριβώς την Κέρκυρα κέντρο της ανεξάρτητης καλλιτεχνικής πρωτοπορίας στον χώρο του animation.

Το φεστιβάλ (6η έκδοση) διεξάγεται στην Κέρκυρα 29 Μαρτίου – 2 Απριλίου 2017.


    Αφήστε μια απάντηση

    Your email address will not be published. Email and Name is required.