Βιβλία Αυτοβοήθειας


Σφύριζα αμέριμνος το τραγουδάκι Fevgo Fovame Na Dino του Κωνσταντίνου Χριστοφόρου και σκεφτόμουν πως τα τελευταία 40 χρόνια της ζωής μου ήταν ένα χάλι μαύρο. Όχι ότι τα προηγούμενα ήταν καλύτερα. Το χειρότερο όμως είναι πως δεν μπορώ να καταλάβω τι μου φταίει. Μήπως είμαι δυστυχισμένος επειδή είμαι φτωχός, χοντρός, αθώος, μειωμένης αντίληψης, μήπως γιατί δεν έχω μαλλιά ή δεν ξέρω ποτέ που στέκομαι; Μήπως γιατί κανείς εμένα δεν με αγαπάει και όλοι με ματιάζουν; Τι;
Στην αναζήτηση μου επάνω αποφάσισα να διαβάσω Βιβλία Αυτοβοήθειας, αυτά που κάποτε κοροîδευα. Αρχικά βρήκα ένα με τίτλο «Πως να γίνεις Ζάμπλουτος σε 10 ημέρες». Αυτό είναι σκέφτηκα, θα γίνω ζάμπλουτος. Το αγόρασα, περίμενα δέκα ημέρες δεν είχε αλλάξει κάτι. Είπα να περιμένω μέχρι το μεσημέρι μια και θυμήθηκα πως το είχα αγοράσει μεσημέρι από τον Ευριπίδη. Το μεσημέρι συνέχισα να παραμένω φτωχότατος και σαν να μην έφτανε αυτό μου ήρθε κι ένα χαρτί από την εφορία για ένα χρέος που δεν είχα ιδέα, το έβαλα στο κάτω συρτάρι μαζί με τα άλλα. Λίγες ημέρες αργότερα ανακάλυψα ένα βιβλίο με τον θαυμάσιο τίτλο «Πως να κερδίσετε τη γυναίκα της ζωής σας σε είκοσι ημέρες». Αυτό είναι λέω, το αγόρασα. Εβαλα λοιπόν στο μυαλό μου τη γυναίκα της ζωής μου, τη Μπριζίτ Μπαρντό όταν ήταν νέα. Περίμενα 20 ημέρες και ως διά μαγείας χτυπά το τηλέφωνο. Η Μπριζίτ σκέφτηκα, καταπληκτικό βιβλίο. Σηκώνω το τηλέφωνο με μια αγωνία: «Έλα Μπριζίτ μου κι εγώ σε αγαπώ!…». «Ποια Μπριζίτ κύριε Μιχάλη, η Λενιώ είμαι από τον δεύτερο. Μην χρησιμοποιήσετε το καζανάκι για δύο ώρες, έχει βουλώσει η αποχέτευση και περιμένουμε τον υδραυλικό» και μου το έκλεισε. Περίμενα πάνω από το τηλέφωνο μήπως και μου τηλεφωνήσει η Μπριζίτ, μα του κάκου. Λες να την έφαγαν τα σκυλιά της;
Το επόμενο απόγευμα είδα σε μια βιτρίνα ένα βιβλίο με τίτλο: «Αποκτήστε μαλλιά σε δώδεκα ημέρες». Αυτό είναι! Σε δώδεκα ημέρες θα είχα μαλλιά. Πέρασαν οι ημέρες και οι μόνες τρίχες που έβγαλα ήταν δυο στο αριστερό ρουθούνι και κάτι σαν χνούδι στο ένα αυτί. Κακό βιβλίο.
Κάποια άλλη στιγμή κι ενώ σφύριζα το τραγούδι Σε Νικώ της Βαλάντω Τρύφωνος, είδα σε ένα βιβλιοπωλείο δύο βιβλία που μου έκαναν τρομερή εντύπωση. Το ένα είχε τίτλο «Πως να χάσετε 15 κιλά σε δύο ημέρες, τρώγοντας μόνο μακαρόνια» κι ένα δεύτερο «Φάτε όσο κοτόπουλο αντέχετε και χάστε 20 κιλά σε δύο ημέρες». Αυτό είναι, σκέφτηκα. Θα πάρω και τα δύο, για να χάσω 15+20=35 κιλά σε δύο ημέρες. Πήγα σπίτι και μαγείρεψα τρία κοκκινιστά κοτόπουλα και πέντε πακέτα μακαρόνια Νο 3, έτρωγα δυο ημέρες, έσκασα είχα άπνοιες. Ζυγίστηκα και όχι μόνο δεν είχα χάσει κιλό, μα είχα πάρει πέντε και. Είχα και πονοκέφαλο. Πόση ατυχία πια. Τέρμα τα βιβλία Αυτοβοήθειας, είπα να αγοράσω το βιβλίο της Σταματίνας Τσιμτσιλή «Όλα για λίγο Παράδεισο» να νιώσω ελπίδα, να μου φτιάξει η διάθεση. Ευτυχώς έφυγε ο πονοκέφαλος μα με έπιασε το στομάχι μου, άσε που έπρεπε να περιμένω να φτιάξουν το καζανάκι. Σήμερα δεν έχω πολύ καλή διάθεση.

Μ. Α.


Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published. Email and Name is required.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.